Sangha Karuna

 
 

Welkom op de website van Sangha Karuna. Wij zijn een sangha in de traditie van Thich Nhat Hanh voor Gorinchem en omstreken.


Een sangha is een gemeenschap van mensen die in aandacht en bewustzijn willen leven. In de boeddhistische traditie van Thich Nhat Hanh (of de traditie van Plum Village, het klooster van Thich Nhat Hanh in de Dordogne in Frankrijk) is dit een sangha waar monniken, nonnen, mannelijke- en vrouwelijke leken met elkaar het pad van liefde en begrip bewandelen. Elkaar ondersteunend en inspirerend. De sangha kan je zien als een boot op de rivier van het leven. In deze boot kan je, je last neerleggen zodat deze met elkaar gedragen wordt
Karuna betekent mededogen en is een woord uit het Sanskriet; de taal waarin veel van de lezingen van de Boeddha (de zgn. soetras) opgeschreven zijn. Mededogen is een van de aspecten van ware liefde en een van de kwaliteiten die door middel van de beoefening kan opbloeien. Andere aspecten die in de soetra’s genoemd worden zijn vreugde, liefdevolle vriendelijkheid en inclusiviteit. De sangha van Thich Nhat Hanh is verspreid over de hele wereld en op vele plaatsen komen mensen samen om in deze traditie te beoefenen. Zo ook in deze regio.


Meditatie in de traditie van Thich Nhat Hanh leert ons bewust te zijn van het hier en nu met behulp van de adem. Dit beoefenen we tijdens zit- en loopmeditatie.  Vervolgens kun je de meditatie uitbreiden naar het dagelijks leven. Bijvoorbeeld door met aandacht en zorg de afwas te doen, een deur te openen of een telefoon op te nemen. Meditatie betekent dan veel meer dan af en toe op een kussentje zitten: het wordt een manier van leven! Op de website van de stichting Leven in Aandacht kun je meer hierover lezen.

 

Welkom